کد خبر: ۱۴۳۱۸۱
۵۵۱۲ بازدید
۳۹ دیدگاه (۳۹ تایید شده)

معضلی به نام پله فرار در میانه

۱۴۰۴/۴/۷
۱۱:۰۲

ساختمان های میانه یک چهره کریه و ناخوشایند به نام "پله فرار" دارند که بخاطر یک برداشت ناقص و سخت گیرانه از مقررات ملی ساختمان برخلاف شهروندان تهرانی، بر شهروندان میانه ای تحمیل شده است، درحالیکه در همین شهر، سازمان نظام مهندسی و شهرداری میانه در تعامل با هم به راحتی برای یک ساختمان 5 ورودی پارکینگ می دهند، از خانه و مغازه 3 پله به پیاده رو می دهند، درب پارکینگ به بیرون باز می شود، بنای 80 و 90 و 100 درصد به برخی سازندگان می دهند اما در این یک مورد، بسیار سختگیرانه عمل می کنند. این راه پله ها بصورت فلزی در خارج از ساختمان بر سازه اصلی ساختمان سوار می شود تا ساکنین در شرایط اضطراری مانند آتش سوزی بتوانند از طریق آن فرار کنند و نجات یابند. نظام مهندسی ساختمان میانه، شهرداری میانه و سازمان آتش نشانی میانه در این کار دخیل هستند و باید با تعامل با هم این معضل را حذف کنند.  

پله فرار در ساختمان های میانه با تکیه بر بند 3ـ5ـ3ـ4 مقررات ملی ساختمان اجبار شده است که می گوید: "ساختمان‌های با بیش از ۲۳ متر ارتفاع (تقریباً بیش از ۷ طبقه مسکونی) باید دارای حداقل دو مسیر خروج مستقل باشند." اما این الزام در تهران با ایجاد تهویه فشار مثبت (Positive Pressure Ventilation) حل شده است اما شهرداری و سازمان آتش نشانی میانه و از همه مهمتر دفتر نظام مهندسی میانه، به جای اجبار در راه اندازی این سیستم، شهروندان را دچار هزینه هنگفت کرده و پله فرار را اجبار کرده اند.

این دو، همچنین این اجبار را برای ساختمانهای 7 طبقه و کمتر نیز اجبار می کنند که در دو تصویر زیر ملاحظه می شود. یک ساختمان 5 طبقه و حتی 7 طبقه لازم نیست متحمل چنین هزینه ای شود. دلیل آن این است که یک ساختمان 5 طبقه 15 تا 30 نفر ساکن دارد اما یک ساختمان 10 طبقه که احتمالاً تک واحدی هم نیست، شاید 100 ساکن داشته باشد درحالیکه مساحت راه پله آنها یکسان است و ازدحام و فرار 15 تا 30 نفر با فرار 100 نفر در یک مسیر مشابه، متفاوت است.

 

از بحرانی ترین معضلات پله فرار در میانه می توان اشاره کرد به:

1ـ چهره زشت شهر با یک سازه فلزی که خارج از حریم ساختمان به آن متصل شده است.

2ـ تأثیر روانی یک شبکه میله ای مانند میله های زندان که در یکی از دو نمای اصلی ساختمان ها نصب شده است و این تأثیر روانی با افزودن میله های بالکن ها (بخاطر داشتن امنیت ناشی از ناامنی پله فرار!) دوچندان می شود.

3ـ هزینه بسیار هنگفتی که بر مالکان و سازندگان تحمیل می شود و علاوه بر سازه فلزی راه پله و حفاظ دور آن، باید سازه ساختمان نیز برای تحمل این سازه و فرار شاید 50 نفر پیش بینی گردد.

4ـ شاید بحرانی ترین معضل در پله فرار، تعبیه اشتباه و خلاف قانون آن در بالکن ها باشد. شهرداری حق ندارد به حریم خصوصی شهروندان تجاوز کند و با در اختیار قرار دادن بالکن آنها در دیدرس همسایگان، علاوه بر سلب آرامش، احتمال سرقت را هم بیشتر کند. شهروندان برای نجات از بخش دوم این ناامنی (سرقت) مجبور هستند کل بالکن خود را مجدداً نرده کشی کنند و برای پله فرار، درب و قفل تعبیه کنند که با فلسفه پله فرار منافات دارد. تردیدی نیست که در لحظه فرار، یافتن کلید برای باز کردن قفل ممکن است سخت باشد. آیا شهرداری حق دارد که بالکن واحدهای یک ساختمان را به هم بدوزد تا هر کسی بتواند داخل واحد دیگری را ببیند یا وارد حریم بالکن و خانه دیگری شود؟!

5ـ معضل مهم دیگر امکان فرار یک کودک 5 ساله یا یک پیر 70 ساله از آنهاست. حتی در شرایط عادی نیز یک جوان 20 ساله با خوف و نگرانی می تواند 30 متر ارتفاع را از این پله ها پایین بیاید و همواره نگرانی از کنده شدن سازه راه پله از سازه اصلی و نیز پایین آمدن از پله های نرده ای دارد که تا کف زمین را می بیند و اصطلاحاً چشمش سیاهی می رود. آیا در لحظه ای که 50 نفر می خواهند از این داربست فلزی به پایین فرار کنند، سازه جواب خواهد داد؟ آیا سرعت فرار افراد یکسان خواهد بود یا ترافیک ایجاد خواهد شد؟

6ـ و اما مهمترین معضل در پله فرار این است که خطری مانند دود و آتش همچنان در ساختمان گسترش می یابد و ساکنین در حال فرار هستند و هیچ روشی برای تثبیت یا کنترل آتش و دود وجود ندارد.

 

دو پیشنهاد:

1ـ چرا شهرداری تهران که در ایمن سازی و استانداردسازی ساختمان ها همواره پیشتاز است چنین سازه ای بر ساختمان ها تحمیل نمی کند؟ شهرداری تهران با ایجاد سیستم تهویه فشار مثبت، این معضل را حل کرده است. این سیستم با دمیدن هوای پاک به مسیر راه پله اصلی نه تنها هوای پاک را برای ساکنین و فرار کنندگان تأمین می کند بلکه مانع از ورود دود از واحدهای آتش گرفته به داخل راه پله می شود. هزینه این سیستم بسیار اندک است و در همان راه پله اصلی ساختمان اجرا می شود. این سیستم نیازی به هزینه بالای سازه پله فرار ندارد، نیازی به افزودن یک سازه به ساختمان در حریم خارج از ساختمان ندارد، ایمنی و امنیت آن بسیار زیاد است، اجرا و ساخت آن بسیار راحتتر از پله فرار است، نگرانی از فرسودگی سازه یا تحمل نکردن سازه ندارد، استفاده از آن برای کودکان و پیران آسانتر است، امنیت و آرامش خانه ها و خانواده ها حفظ می شود، زیبایی ساختمان حفظ می شود، خوردگی و زنگ زدگی ندارد، طول عمر بیشتر از سازه پله فرار دارد و دهها مزایای دیگری که دارد. در سیستم فشار مثبت، نه تنها ساکنین به راحتی فرار می کنند بلکه دود و آتش در واحد مربوطه تثبیت می شود و امدادگران آتش نشانی به راحتی می توانند وارد ساختمان و واحد مربوطه شوند و کمک کنند.

2ـ ساختمان های جدید به PPV مجهز شوند و پله فرار حذف شود. حتی به تمام مالکان ساختمان های قبلی تکلیف شود که این راه پله ها را از ساختمان بکنند و با هزینه قراضه آن یک سیستم فشار مثبت ایجاد کنند و از دهها مزایای آن بهره مند شده و از دهها خطر پله فرار، فرار کنند.

 

محمدصادق نائبی کارشناس پایه ارشد سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۰۴/۴/۱۳ ۱۵:۵۵

به زور که به کسی نمی گویند بجای خانه نقلی ویلایی 100 متری برو در آپارتمان شیک 120 متری بنشین. خودش می رود و نمی داند چه معضلاتی دارد. جوی در میانه راه افتاد که همه سراغ آپارتمان رفتند. چون شیک بود. در مکان های بهتر بود. پارکینگ مسقف داشت. آسانسور داشت اما غافل بودند از اینکه زمین 100 متری آنها به 20-30 متر تبدیل می شود و روز و شب باید سر و صدای همسایه را از واحدهای یسار و یمین و فوق و ذیل تحمل کند و بر سر مصرف آب و شارژ ساختمان با 20-10 نفر دعوا کند.

۰۴/۴/۱۲ ۱۳:۲۶

حداقل از این به بعد باید آپارتمان سازی در میانه متوقف بشه که امکان نداره متوقف بشه چون نفع مافیا به خطر میفته.

۰۴/۴/۱۱ ۰۸:۰۴

چه کنیم؟ لودر بیاندازیم و آپارتمان ها را به ویلایی تبدیل کنیم؟ شما برای کاری که اتفاق افتاده است باید چاره ای بیاندیشید نه اینکه مانند سرزنش کنندگان شروع کنید به سرزنش کسی که مثلاً تصادف کرده: چرا مواظب نبودی؟ اصلاً چرا با تاکسی نرفتی؟ چه لزومی داشت آن روز به بازار بروی؟ برای خرید دو کیلو میوه حالا باید دو تن میوه را هزینه کنی ...!

۰۴/۴/۱۰ ۲۳:۴۸

ما میگیم آپارتمان سازی در میانه اشتباهه
شما از غیراصولی بودن پله فرار آپارتمان های میانه صحبت می‌کنید!!!!
برادر در میانه بعد ۲۰ سال هنوز هم هنوزه فرهنگ آپارتمان نشینی وجود نداره. و در آینده هم وجود نخواهد داشت.
آپارتمان سازی در میانه خیانت برخی ها بود که خدا ازشون نگذره.

۰۴/۴/۱۰ ۱۷:۳۶

راستی یک سوال هم داشتم. یک سازه فلزی که 20 سال جلوی باد و باران و برف مونده آیا ممکن نیست حادثه آفرین باشه؟ آیا نباید این سازه فلزی هر از چند گاهی بررسی بشه مثل آسانسورها؟

۰۴/۴/۱۰ ۱۷:۳۵

به خدا آدم وقتی توی شهر راه میره خوف ورمیداره. آخه این چیه جلو و پشت ساختمون ها عین زندان نرده نرده کردند. بخدا سر وقتش اصلاً کسی یااستفاده نخواهد کرد یا اگر استفاده کنند یک بلای بدتر از بلای قبلی پیش خواهد اومد. بهتره از الان به فکرش باشید و اگر اشتباهی شده است اصلاح بشه.

۰۴/۴/۹ ۲۰:۴۷

با سلام جناب مهندس نایبی عزیز نمی دانم شما از این اعضای شورای شهر چقدر شناخت دارید (...)

۰۴/۴/۹ ۱۲:۲۳

با راه اندازی سیستم دمش فشار مثبت، راه پله حذف نمی شود بلکه پله فرار حذف می شود. شما باید پله فرار را با سیستم فشار مثبت مقایسه کنید. یک ساختمان 10 طبقه که تمام پارکینگ و تمام واحدها دارای سیستم پاشش خودکار (اسپرینکلر) باشد، اگر به سیستم فشار مثبت هم مجهز شود بسیار ایمنتر و ارزانتر و زیباتر از این پله فرارهای مخوف زندانی خواهد بود که معلوم نیست در حین فرار تحمل آنهمه بار را داشته باشد یا نه؟ در لحظه بحران آیا درب بالکن ها که ساکنین از ترس سرقت تعبیه کرده اند باز باشد یا نه؟

۰۴/۴/۹ ۰۹:۱۶

سلام جناب مهندس نمیدونم این حرفا از کجا نشاٌت گرفته چطور میشه یک راه پله رو حذف کرد با ایجاد فشار مثبت
لطف میکردید بندی از مقررات که به ان اشاره شده بود رو میاورید . قطعا سیستم فشار مثبت مکمل راه خروج هست و دلیلی بر حذف آن نمیشه صحبت های شما توجیهی برای تخلفات بیشتر در حوزه ساختمان و عدم اجرای راه خروج هست که برای تامین ایمنی بیشتر متصرفین هست

۰۴/۴/۹ ۰۸:۳۸

درود بر مهندس نايبي عزيز مطرح كردن چنين مطلبي و نكته سنجي در موضوعات شهرمان ميانه بسيار مفيد خواهد بود به شرطي كه جدي گرفته شود و توسط شهرداري و كميته نما ، آتش نشاني و بحث پله اضطرار يا اصلاحا پله فرار در مواقع آتش سوزي و غيره و همچنين نظام مهندسي بخش سازه و تاسيسات مكانيكي با خرد جمعي نسبت به موضوع همفكري كنندو دستورالعملي در نظام مهندسي شكل بگيرد.
در تهران در ساختمان هاي بلند مرتبه و برج سازي پله فرار يا همان پله اضطرار در گذشته اجرا ميشد ولي به تجربه و ايراداتي كه داشت عملا قابل استفاده نبود و مشكلات امنيتي براي دسترسي به ساختمان را نيز بهمراه داشت لذا با توجه به حوادث پيش آمده و همچنين با تهيه و خريد ماشين هاي آتش نشاني با دكل ها و نردبان هاي بسيار بلند با سبد لازم بعد از قضيه آتش سوزي پلاسكو باعث شد از راه پله و همان پله ثابت موجود ساختمان بصورت موازي استفاده بكنند و براي برج ها براي امداد و نجات در پشت بام گزينه اضافه تر به نام هلي پد براي اورژانس هوايي در سازه نيز لحاظ گردد.
با وجود آسانسور در ساختمان ها عملا پله ثابت و راه پله در مواقع ضروري استفاده ميشود از جمله خرابي احتمالي آسانسور يا درصورت نبود برق اضطرار در ساختمان در مواقع قطع برق و در مواقع آتش سوزي و غيره.
در تهران يكي از دلايل حذف اجراي پله فرار يا اضطرار اين است كه نقشه ها و دستورالعمل هاي آتش نشاني داخل ساختمان سخت گيرانه در نظر گرفته ميشود اسپرينگلرها و دتكتورهاي حساس به حرارت و آبفشان هاي مورد تاييد آتش نشاني ، پرده دودبند در پاركينگ ها ، تامين و نصب كپسول ها و شارژ دوره اي آنها ، هوابندي درب راه پله طبقات ، منبع آب ذخيره و بوستر پمپ هاي آتش نشاني با دقت نصب و رعايت ميشود و توسط اكيپ آتش نشاني تست و آزمايش ميشود.

۰۴/۴/۹ ۰۸:۰۵

اگر از تهران تقلید کنند نباید یک ساختمان 2 درب پارکینگ داشته باشد. نباید بیش از 60% زمین، بنا بدهند. نباید دری به سمت بیرون باز شود. ارتفاع ساختمان نباید بیش از فاصله دو ساختمان مقابل باشد. پله و درب مغازه نباید وارد حریم عمومی و پیاده رو شود. تعداد واحدهای ساختمان به تعداد پارکینگ های تامین شده باشد. مصالح ساخت و ساز فقط به مدت چند ساعت در پیاده رو و خیابان باشد نه چندین ماه. با قطع درخت به شدت برخورد شود و مجازاتی در حد قتل یک موجود زنده برای آن قاتل پیش بینی کنند. 

و دهها باید و نبایدی که در تهران اجرا می شود اما در میانه نه.

۰۴/۴/۹ ۰۸:۰۰

باسلام

تخلفات در ساخت و ساز میانه بسیار متنوع و بسیار تکراری است که برخی از آنها را پیشتر در مقاله زیر انتشار داده ام. در اینجا فقط درمورد پله فرار صحبت می کنیم:

تاوان 50 ساله برای مدیریت غیرعلمی شورای شهر و شهرداری میانه

https://vom.ir/naebi/posts/73824?page=1

۰۴/۴/۹ ۰۰:۲۵

سلام مطالب ذکر شده منطقی است
ولی امیدوارم افزایش طبقات در داخل کوچه ها هم مدنظرباشد که باعث سلب آرامش اهالی می‌شود
شهرداری بخاطر منافع خود از این کارجلوگیری نمیکند

۰۴/۴/۸ ۱۳:۴۴

عرض سلام خدمت همگی تومیانه همه چیزتقلیدازتهرانه...رواج اپارتمان نشینی...نام خیابانها...وهمچنین به نام شهرکهادقت کنید..اندیشه..ولیعصر ..مدنی...

۰۴/۴/۸ ۱۲:۰۸

دوست عزیز من مهندس نیستم ولی پدر و مادر من در یکی از همین آپارتمانها ساکن هستند. به دلایل زیر از فاجعه صحبت کردم:
1- راه‌پله اضطراری بایستی همیشه در دسترس باشد در حالیکه برخی از ساکنین برای بالکن خودشان یه یک اضافه نصب کرده و آنرا قفل کرده‌اند و در نتیجه راه‌وله اصطراری مسدود شده است. این راه‌پله دیگر کارآیی نخواهد داشت.
2- عرض راه‌پله‌های مزبور بسیار باریک بوده و ناایمن هستند و در زمان حادثه و به دلیل ترس و استرس و ازدحام جمعیت؛ امکان دارد منجر به بروز حادثه شود.
3- همانطوری که مطلع هستین قوانین و استانداردها در میانه به درستی رعایت نمیشوند و این راه‌پله‌ها صرفاْ جهت اخذ جواز پایان‌کار نصب می‌شوند و فاقد استحکام و ایمنی می‌باشند.
4- این راه‌پله‌ها امنیت واحدهای مسکونی را کاهش می‌دهند زیرا از همه طبقات به همدیگر راه دارند.
5- این راه‌پله‌ها به تاثیر منفی بر زیبایی شهر دارند.

۰۴/۴/۸ ۱۰:۵۸

سازمان آتش نشانی نباید از راه پله برای امداد برود بلکه در شهری مانند میانه که در آپارتمان نشینی گوی سبقت را بر شهرهای بزرگ ربوده لازم است یک نردبان 50 یا 60 متری وجود داشته باشد. تبریز یک نردبان 55 متری دارد. میانه هم باید داشته باشد.

۰۴/۴/۸ ۱۰:۵۴

قسم خوردی که از اسپیس (فاصله) استفاده نکنی؟ یک فاصله بین جملات بذار آخه

۰۴/۴/۸ ۰۹:۲۹

دوست‌مهندس‌وکارشناس‌محترم‌دربرج۶ای‌باندتابیست‌طبقه.وجودپله‌اضطراری‌لازم‌بلکه‌ضروری‌است‌دوست‌عزیز‌جلن‌لنسان‌مهم است.یازیبایی‌ساختمان.درترکیه‌تمام‌ساختمانهای‌بلند‌پله‌اضطراری‌دارند‌درثانی‌سلکنین‌ساختمان‌۲۰‌طبقه‌‌که‌فرمودید‌مثلا‌۱۰۰نفر‌میباشد ایاهمه‌یکمرتبه‌ازطبقه‌اخر‌میخواهند‌فرار‌کنند‌دراخرکنترل‌اتش‌سوزی برای‌مامورین‌از طریق‌پله‌اضطراری‌به هزاردلیل‌امن‌تر‌ورلحت‌تراست

۰۴/۴/۸ ۰۹:۲۰

با سلام نظرات بسیار سازنده بود ولی سازنده آپارتمان باید موارد ایمنی رو در وحله اول اولویت کاری با نطر ناظرين محترم شهرداری انجام دهند .والا پایان کار ندن ...ناظرين محترم باید دقت لازم را در ساخت آپارتمان داشته باشند.یاشاسین

۰۴/۴/۸ ۰۹:۲۰

با تقدیم احترامات محضر آقای نائبی بسیار مطلب بجا و قابل تاملی را اشاره کردن واقعا پله فرار این چنینی قابلیت استفاده ندارد الان پله فرار ما تبدیل شده به انباری و گلخانه و نگهدادی دوچرخه و سه چرخه و ....برخی که ساکنانش بیشتر مواقع نیستن قفل و کلیدش زنگ زده حتی لولاها و کلیدهای کشویی درب های عمده ی واحدها بخاطر زنگ زدگی باز و بسته نمیشوند.واقعا بار اضافیست بر امنیت و هزینه ی سازه ی ساختمان

۰۴/۴/۸ ۰۸:۴۲

آقای حیدری! شما خودتان مهندس هستید. چرا شانتاژ می کنید؟ چه خطری؟ چه فاجعه ای؟ چرا ترس و نگرانی به جامعه القا می کنید؟

۰۴/۴/۸ ۰۶:۴۳

مشکل میانه زمانی شروع شد که عده ای مهندس و بساز بفروش آپارتمان نشینی را در میانه رواج دادند و شهر را بصورت عمودی کردندن در صورتی که نه فرهنگ آپارتمان نشینی در میانه وجود دارد و روحیه اپارتمان نشینی وجود دارد و نه نظارت اصولی وجود دارد خیلی از آپارتمانها فاقد پارکینگ هستند ، اغلب آپارتمانها محوطه بازی ندارند و بچه ها در کوچه و خیابان بازی میکنند و مخل آسایس سایرین هستند ، اکثر آپارتمانها پس و پیش از سایر ساختمانها هستند و نمای زشت و در هم برهمی بشهر میدهند فقط شهرداری پول میگیرد و مجوز خلاف میدهد ، میانه با توجه به وسعت زمینهای اطراف بایدبصورت افقی توسعه می یافت نه عمودی و تبدیل به باغ شهر میشد .

۰۴/۴/۸ ۰۰:۳۲

تشکر از بیان چنین مطالب علمی لطفا تیمی در نظام مهندسی در رشته های سازه و تاسیسات مکانیکی تشکیل شود تا بررسی گردد.

۰۴/۴/۸ ۰۰:۱۷

این جمله تان که "به قول حضرتعالی بنده مهندس نیستم" خطاب به نویسنده است؟ نویسنده که مهندس همین سازمان نظام مهندسی است.

۰۴/۴/۸ ۰۰:۰۶

جناب دکتر نایبی عزیز
ضمن تشکر از مطرح کردن این موضوع بسیار مهم؛ به نظرم بایستی قبل از وقوع فاجعه‌ای بزرگ در آینده؛ طوماری در این زمینه تهیه شده و از شهرداری درخواست شود که در این زمینه تجدیدنظر نمایند. وقوع حوادث احتمالی؛ علاوه بر اینکه جان چندین نفر را به خطر خواهد انداخت؛ به آبرو حیثیت شهرمان نیز آسیب وارد می‌کند.

۰۴/۴/۷ ۲۲:۴۶

جناب دکتر نایبی بزرگوار : به یک موضوعی کاملا منطقی و اصولی اشاره نموده و یک واقعیتی را بیان کردیدکه نگرانی هایی را در دل خود جا داده است به قول حضرتعالی بنده مهندس نیستم ولی اگر به قوانین و اصول مهندسی توجه شود قطعا در آینده شاهد اینگونه چهره کریه و ناخوشایندی در شهرمان نخواهیم بود.

۰۴/۴/۷ ۲۲:۴۶

حرف نویسنده که در پایتخت کشور تجربه گرانسنگی در نظام مهندسی دارد و بالاترین رتبه را دارد باید در میانه بررسی شود. 

۰۴/۴/۷ ۲۱:۳۱

برای شهرکوچکی مثل میانه آپارتمان لازم نبود که پله اضطراری هم داشته باشه

۰۴/۴/۷ ۲۰:۱۷

خیلی عالی نظر شما خیلی بجا وقابل تامل است امیدوارم شهرداری ونظام مهندسی قبل از وقوع حادثه تجدید نظر فرمایند

۰۴/۴/۷ ۱۹:۴۰

با سلام ضمن تشکر از ایجاد فضای بحث در این موضوع به نظر میرسد هیچ یک از اعضای دخیل در ساخت و ساز به نحوه اجرای این پله ها دقیق نشده اند یک اتصال جوشی به ورق که نحوه کارگذاری ان نیز معلوم نیست و امنیت ساکنین حین تخلیه اضطراری که قطعا سبب افزایش تلفات خواهد شد لطفا نظام مهندسی میانه از این موارد گزارش و جوابیه ارائه دهد

۰۴/۴/۷ ۱۸:۲۳

تخصص من مکانیک است و این سئوال شما را مهندسان سازه باید پاسخ بدهند اما از دید مکانیکی می توانم برآوردی از بارها و ممانهای استاتیکی و دینامیکی چنین پله ای ارائه بدهم:

1ـ برای چنین کاربردی باید پیش بینی شود که تمام 200 نفر ساکنین همزمان بخواهند فرار کنند. نباید مانند اسانسور رفتار کنیم که ظرفیت آن 6 نفر است و اگر نفر هفتم خواست با آسانسور برود باید منتظر باشد. همچنین باید ضریب بار دینامیکی 2 تا 2.2 را برای حالت پریدن و دویدن در نظر داشته باشیم. لذا بار استاتیکی این پله در بحرانی ترین حالت با میانگین وزنی 75 کیلوگرم برای هر فرد برابر با 15000 کیلوگرم و بار دینامیکی آن 30 تا 33 تن خواهد بود. همچنین وزن استاتیکی خود سازه را که برای 17 طبقه در حدود 15 تا 20 تن (بسته به قوطی ها و ستون ها و تراکم آنها متغیر است) اضافه کرد. لذا کل بار وارده در محدوده 50 تن یا 500 کیلونیوتن خواهد بود.

2ـ ممان وارده بر سازه در بحرانی ترین شرایط با مرکزیت نیروی 2 متری از محل اتصالات برابر با 1000 کیلونیوتن ـ متر خواهد بود.

3ـ هر دو عدد مربوط به نیرو و ممان باید در ضریب اطمینان 3 تا 3.5 به عنوان ضریب اطمینان طراحی ضرب شوند.

حال باید محاسبه شود که این سازه و محل اتصالات آن به ساختمان آیا تحمل 1500 تا 2000 کیلونیوتن نیرو را بصورت برشی و خمشی (هر کدام متفاوتند) و 3000 تا 3500 کیلونیوتن ـ متر ممان خمشی را دارند؟

محاسبات من در حد چند دقیقه تخمین اولیه است و برای چنین حساسیتی باید بیشتر دقت شود.

۰۴/۴/۷ ۱۷:۰۹

نکته مهم و قابل تأمل
بنده در تهران وپروژه هایی بند مورد اشاره مقاله جناب نائبی شاملشون شده داکت فشار مثبت به همراه سانتریفیوژ دمنده اجرا کردم که نسبت به پله فرار مزیت های بسیاری از جمله کاهش بار مرده،کاهش هزینه،افزایش کارایی در مواقع آتش سوزی،زیبایی بصری، عدم نیاز به رنگ آمیزی به جهت احتمال پوسیدگی راه پله فلزی،افزایش ضریب ایمنی به هنگام فرار در مواقع اضطرار، عدم دسترسی آسان به طبقات از جانب دزدان و… در پی داشته
امیدوارم جناب آقای دکتر ابراهیمی عزیز که فردی شایسته و کار بلد هستند این موضوع مهم را مد نظر قرار بدن
توفیق و سلامتی جناب نائبی عزیز رو هم از خداوند خواهانم

۰۴/۴/۷ ۱۷:۰۸

مهندس نائبی من تخصصی در طراحی سازه ندارم. واقعاً چنین راه پله هایی می تواند 200 نفر را در حال فرار تحمل کند؟ شما سابقه تان بیشتر است باید بهتر بدانید.

۰۴/۴/۷ ۱۵:۵۸

دکتر نایبی عزیز ممنونم از این مقاله ارزشمندتان. خیلی قابل تامل و بررسی است. تا زمانی که فاجعه ای رخ ندهد هیچکس این معضل را نمی فهمد اما خدا نکند فاجعه ای بدتر از یک آتش سوزی رخ دهد. آن وقت مسئولین باید پاسخگو باشند.
عکس دوم که در متن قرار داده اید 17 طبقه دارد. فکر کنم 60 متر ارتفاع داشته باشد. در خوشبینانه ترین حالت 50 واحد دارد و کل جمعیت بلوک شاید 200 نفر باشد.
اولاً واقعا نمی دانم چطور یک مادر همراه با یک بچه می تواند از یک ارتفاع 60 متری که چشمش سیاهی می رود به پایین بدود؟
ثانیاً واقعا نمی دانم چطور 200 نفر همزمان می توانند از این پله ها پایین بروند؟ به هر حال رفتن و دویدن در چنین پله هایی که هم زیرش دیده می شود و هم کناره هاش، ترسناک است و سرعت رفتن و دویدن در چنین پله هایی خیلی کندتر از پله های سنگی محصور است.
ثالثاً آیا واقعاً سازه ساختمان برای نگهداری این اسکت عظیم همراه با هجوم پرفشار و پرضربه 200 نفر به درستی طراحی شده است؟

۰۴/۴/۷ ۱۵:۵۱

من یک بار مهمان بودم در منزل دوستم درمجتمع دانشگاه آزاد که نزدیک قوری چای هست. گفت چای را برویم در پله فرار بخوریم. انصافاً، هم هوای خوبی داشت و هم دید به بیرونش خوب بود اما در تمام نیم ساعتی که روی پله های مشبک و نرده ای نشسته بودم استرس داشتم که این پله ها از جا کنده بشند. کلاً نگاه به پایین از ارتفاع بالا خوف داره. چند بار گفتم برویم داخل ولی دوستم گفت نگران نباش!

۰۴/۴/۷ ۱۴:۳۶

دهها حکم تخریب از دیوان صادر شده ولی اجرا نمیشود!!!
یک شهر بی قانون با مسئولانی ....

۰۴/۴/۷ ۱۴:۳۱

نکته خوبی اشاره کردید جناب اقای نایبی

۰۴/۴/۷ ۱۲:۰۹

سلام
کجای کارید وقتی که کمیسیون ماده۵ استان با طبقه مازاد با3/30 متر عقب روی موافقت می کند شهرداری درآن قسمت با تعبیه راه پله ونورگیر موافقت کرده و پروانه صادر می کند .اصلا کدام حق شهروندی؟! بفرمایید حق وحقوق سازنده باید رعایت شود.

۰۴/۴/۷ ۱۲:۰۴

فن های فشار مثبت به سادگی به سیستم اعلام حریق متصل میشه و با فعال شدن سیستم شروع به کار میکنه.

اخبار روز