کد خبر: ۸۳۸۹۵
۱۱۱۰ بازدید
۶ دیدگاه (۱ تایید شده)

پتانسیل های فضایی شهر میانه؛

(مورد اول : پارک ساحلی میانه)

۱۳۹۷/۵/۱۴
۱۸:۱۵

پتانسیل های فضایی شهر میانه:
  (مورد اول : پارک ساحلی میانه)

امسال خوشبختانه از طرف شهرداری بودجه ای برای ساماندهی پارک ساحلی میانه( اجرای کف پوش!) اختصاص یافته و عملیات اجرائی آن شروع شده و در حال انجام است. فرصت را مغتنم شمرده ، خواستم نکاتی چند در باب فرصت های طراحی موجود در سایت مذکور را خاطر نشان کرده و راهکارهایی در جهت بهبود کیفیت فضایی پارک ساحلی ارائه دهم.

در شهرسازی روز دنیا بالاخص در برهه ای که تکنولوژی و قدرت بشر در بکار گیری از آن به صورت تصاعدی در حال گسترش می باشد، بهره گیری از تمام پتانسیل های محیط شهری امری ضروری است.  آقای کوین لینج شهرساز شهیر معاصر در کتاب " سیمای شهر و عوامل دربردارنده آن" پنج عنصر اساسی یک شهر را معرفی و تشریح می کند. یکی از این پنج عنصر "لبه" های شهری می باشد. منظور از لبه شهری یک سری عناصر خطی می باشد که صرفا کارکرد عبوری نداشته و هم زمان کارکردهای دیگر را می تواند شامل شود به عنوان مثال رودخانه ها، دره ها، بدنه بزرگراه ها و .... بحث در مورد لبه ها و عوامل موثر بر آن مبحثی گسترده می باشد که تفصیل آن از حوصله این جمع خارج است، لذا با این مقدمه می توان پتانسیل شهر خودمان را در ارتباط با داشتن فرصت های گرانبها برای تبدیل شدن به این امر مهم تحلیل کرد.

طرح و اجرای پارک ساحلی میانه پتانسیل بالقوه ای برای تبدیل شدن به یک منطقه ی تفریحی و گردشگردی  با کیفیت شهری مطلوب را دارا می باشد. در شهرسازی نوین دنیا لبه های شهری با پرداخت و طراحی منحصربه فرد سرزندگی محیط های شهری را دو چندان کرده است؛ در کشور ما هم اقدامات نسبتا مناسبی در شهرهای مختلف صورت گرفته که می توان به شهرهای تهران، اصفهان( لبه ساحلی زاینده رود )، تبریز( طرح ساماندهی مهران رود تبریز )و ... اشاره کرد.

برای کمربندی ساحلی میانه صرفا ایجاد کف پوش و فضای سبز پاسخ مناسبی نبوده؛ می توان اقدامات بهینه زیر را برای ساماندهی آن انجام داد:

1- پوشش گیاهی موجود حفظ شده و به صورت مستمر و بهینه مورد استفاده قرار گیرد.
2- مهمترین پتانسیل لبه کمربندی میانه وجود مسیر گذر آب می باشد، که می توان در فصول پر آب با حفظ جریان آب و در فصول کم آبی با تداعی صدای آب و جریان آن به طور مصنوعی( با نور، صدا، رنگ، فواره و آبنما و ...) روح  و حس زنده آب را بازنمایی کرد.
3- طراحی و اجرای کف سازی مطلوب و مناسب برای مسیر پیاده با ادغام مبلمان های خلاق و مبتکر 
4- ایجاد پارکینگ های حاشیه ای در کنار پارک ساحلی در مسیر سواره و بدون تداخل با پیاده صورت گرفته و زیبایی بصری آن لحاظ شده، و در صورت امکان طبقات بالا به کاربری تجاری اختصاص داده شود تا امنیت و سرزندگی محل تامین گردد.
5- ایجاد منظر مطلوب شبانه به کمک نورپردازی اصولی و دقیق و با کیفت در حاشیه و داخل مسیر گذر آب
6- قرار دهی مبلمان شهری و توجه به مکان گزینی مطلوبشان که سبب سد معبر نگردد.
7-ایجاد کاربری های فعال و پویای شبانه روزی در جوار پارک ساحلی و دررصورت امکان ایجاد پیش فضا در مقابل دست فروش ها و کاربری ها و  گسترش فعالیت شان در فضای نیمه عمومی مقابلشان صورت گیرد.
8- جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از کم آبی و عدم وجود سطل های زباله در محل که معضل اصلی و فعلی پارک ساحلی میانه می باشد.
9- تعریف ورودی باشکوه و فاخر با گشایش فضایی برای مسیر های پیاده و تعریف ابتدا و انتها برای حرکت و برنامه ریزی مناسب در طول مسیر برای سرگرمی عمومی.
10-  قراردهی مکان هایی برای فعالیت هنری و مردمی، در نظر گرفتن فضایی مطلوب برای برگزاری جشن ها و مناسبت های مختلف به عنوان فضای عمومی شهری در جهت بهبود روابط اجتماعی
و چندین مورد دیگر که می توان با نگاهی کارشناسی و اصولی؛ فضای شهری مناسب و در خور شان اهالی شهرمان ایجاد کنیم. ممنون از توجه و عنایت عزیزان.

رضا یعقوبی(کارشناس ارشد معماری)

کانال تلگرامی صدای میانه اشتراک‌گذاری مستقیم این مطلب در تلگرام

نظر شما

۹۷/۵/۱۵ ۰۰:۲۹

با سلام وتشکر از جناب مهندس یعقوبی، شورای اسلامی شهر و شهرداری باید با دعوت از روشنفکران،فرهیختگان،نخبگان،دلسوزان مخصوصاً تحصیل کردگان دانشگاهی که مرتبط با شهرسازی می باشند. باعث پیشرفت،توسعه پایدار و حل مشکلات شهر میانه باشند.

ولی هزاران هزار افسوس که ...

اخبار روز